Haar, zoveel meer dan gewoon Haar

Haren worden – samen met de huid – wel eens “de spiegel van ons lichaam” genoemd. Haaruitval kan het gevolg zijn van een fysieke of psychische kwaal, en andersom kunnen problemen met het haar of de haargroei tot ernstige psychische problemen, en zelfs tot depressies leiden.

Oorzaken

Er bestaan vele mogelijke oorzaken en verschillende soorten van haaruitval (of alopecia). Het opsporen van de precieze oorzaak is een eerste stap in de behandeling. Per dag verliest de gemiddelde mens ongeveer 100 haren, dit heeft geen zichtbare gevolgen aangezien er ook weer ongeveer 100 haren per dag bij groeien. Verliest men echter beduidend meer haren per dag dan spreekt men van haaruitval. Dit kan ook zichtbare gevolgen hebben in de vorm van het uitdunnen van de haardos en na verloop van tijd kunnen er kale plekken op het hoofd ontstaan.

Haaruitval begint over het algemeen boven op het hoofd of rond de kruin. Dit kan ontstaan door hormonen, stress, vermoeidheid, ongezonde voeding, roken of als bijwerking van bepaalde medicijnen. Haaruitval bij mannen kan met het geneesmiddel finasteride worden afgeremd. Bij verschillende ziekten, zoals kanker, is haarverlies een gevolg van de behandeling.

Soorten Haaruitval

Er zijn veel verschillende soorten haaruitval. De meest voorkomende zijn:

  • Alopecia Androgenetica:  Dit is de klassieke mannelijke haaruitval en komt zeer veel voor.
  • Alopecia Areata, een pleksgewijze vorm, uiting van een auto-immuunproces.
  • Chemo-behandeling, met middelen tegen kanker treedt vaak (meestal tijdelijke) haaruitval op.
  • Traction Alopecia krijg je door het haar (te) strak in staarten of vlechten bijeen te trekken.
  • Trichotillomanie is het zelf dwangmatig uittrekken van haren.
  • Kaalheid door stoffen die de haarwortel aantasten, zoals thalliumvergiftiging.

Heb je te horen gekregen dat je een oncologische behandeling moet volgen die haarverlies met zich meebrengt of kan brengen? Dan is het zeer zeker een goed idee om vooraf (dus vóór dat je je haar gaat verliezen) advies in te winnen over de mogelijke oplossingen. Bij RANA bieden we je een luisterend oor en advies op maat, in een fijne sfeer.

Ook voor alle andere haaroplossingen kun je bij ons terecht. Indien je dat wenst wordt je geholpen in een privé-ruimte. Deze bevind zich apart van onze Studio. Wij zorgen ervoor dat jij je op je gemak voelt.

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK